• Exkurzia Osvienčim – Wieliczka – Krakow

            V dňoch 21.06.-22.06.2022 sme sa so žiakmi 8. a 9. roč. ZŠ zúčastnili exkurzie do Poľska. Prvý deň sme navštívili najväčší koncentračný tábor v Osvienčime. Spolu so sprievodkyňou sme prešli obe časti tábora. Pochmúrna atmosféra spolu s uvedomením si dejín a udalostí, ktoré sa na danom mieste odohrávali na dennom poriadku, doľahli na nás všetkých. Na vylepšenie nálady nás poobede čakala prehliadka soľnej bane Wieliczka. Žiaci si prehliadku užili a aj ochutnali, nakoľko mali možnosť olizovať a olamovať soľ zo stien bane. Vzhľadom na to, že sme mali ubytovanie blízko centra Krakowa, tak sme túto príležitosť využili a navštívili historické centrum Krakowa večer. Večerná atmosféra tohto historického veľkomesta bola jedinečná. Na druhý deň nás čakala prehliadka kráľovského hradu Wawel a hlavného námestia v Krakowe. Na záver mali žiaci príležitosť zakúpiť si suveníry na trhovisku priamo v centre mesta. Všetkým zúčastneným ďakujeme za slušné správanie a veríme, že si odniesli množstvo zážitkov.

          • Beh olympijského dňa


            Beh olympijského dňa na Fakulte športu PU. Dňa 23.6.2022 naši žiaci úspešne reprezentovali v bežeckých disciplínach. Sme veľmi radi , že nám rastú športové nádeje a že svoj talent budú ďalej rozvíjať. Pekné prázdniny želáme.

          • Celoštátne kolo v plávaní

            Celoštátne kolo v plávaní a vodnom póle Šamorín 2022.... V dňoch 13.-14. júna 2022 sa našej žiacke Kataríne Foľvarskej ( 4.A) podarilo obsadiť skvelé 5. miesto na celoslovenskej súťaži v plávaní ( 25m voľný spôsob) . Želáme jej veľa chuti do ďalších tréningov, aby sa jej tento úspech podarilo zopakovať, či vylepšiť. Srdečne blahoželáme

          • OZNAM

            Vážení rodičia, 

            z dôvodu ukončenia školského roka a z dôvodu výpočtu množstva potravín potrebných na posledné dni, môžete odhlasovať stravu najneskôr do pondelka 27.06.2022 do 14:00 hod. Po tomto termíne odhlasovanie zo stravy už nebude možné. 

            Prosím tiež rodičov, aby si  pozastavili trvalé príkazy na mesiac jún a júl. Platby na nový školský rok je potrebné odviesť v mesiaci august. Výška stravného Vám bude včas oznámená. 

            Ďakujeme za pochopenie a spoluprácu.  

          • Ľudské dobro


            Ľudské dobro je celoslovenská výzva do ktorej sa zapojila aj naša škola. Deti a učitelia zo ZŠ s MŠ Trakovice ako prví vymysleli túto aktivitu a preto sme sa rozhodli podporiť, zapojiť sa aj my a prijali sme túto výzvu. Pridali sme sa a tak sme vytvorili spolu najdlhšiu reťaz detských dobrých skutkov na Slovensku, na svete! Spojíme svoje obkreslené farebné ruky s dobrými skutkami do dlhokánskej reťaze! Žiaci si na farebný papier obkreslili a vystrihli svoje ruky. Z jednej strany do dlane žiaci napísali svoj dobrý skutok. Starší žiaci to zvládli aj sami. Mladší žiaci potrebovali pomoc pani učiteľky. Následne sme ruky zlepili za prsty ( je jedno či ľavá alebo pravá) lepiacou páskou a vytvorili sme pás. Žiaka k žiakovi, triedu k triede...Aktivita žiakov veľmi bavila, spolupracovali medzi sebou a prežívali radosť.

                 Pokúsime sa vytvoriť  rekord detských dobrých skutkov a zapísať sa do Slovenskej knihy rekordov. Zapojením sa do výzvy sa staneme súčasťou projektu Detský čin roka, ktorého cieľom je šíriť myšlienku dobra u detí. K tejto aktivite prikladáme aj fotodokumentáciu.

             

                                                                                   vypracovala: Mgr. Michala Chauturová

                                                                                   fotodokumentácia: Mgr.Andrea Stefanovič

                                                                                   asistovala: Mgr. Magdaléna Veľasová

                                                                                   zúčastnení: všetky triedy

          • Skáče celá škola

            Dňa 17.6 sa uskutočnila aktivita "Skáče celá škola", v ktorej si zmerali svoju šikovnosť žiaci 1. stupňa. Preskokov znožmo bolo veľa, a žiaci dosiahli aj nové rekordy. Tešíme sa už teraz na ďalšie kolo sútaže.

          • Pestrofarebný chodník


            V piatok, 17. 6. 2022, sa cesta, pred budovou ZŠ na Hložskej ulici, premenila na veľké maliarske plátno. Žiaci ZŠ a ŠT si so svojimi triednymi učiteľkami vyhrnuli rukávy a pustili sa do kreslenia (kriedami na chodník) na tému, ktorú si vopred vybrali a premysleli. Cieľom realizácie tejto aktivity bol spoločne strávený čas, vzájomné obohatenie, zmena prostredia počas výchovno-vzdelávacieho procesu a v neposlednom rade tvorba krásnej pestrofarebnej cesty. Na bezpečnosť žiakov dohliadala obecná hliadka. Výsledkom boli nádherné detské kresby- kvety, zvieratká, budovy či rozprávkové bytosti. Odmenou nám bola aj pochvala a uznanie rodičov, ktorí sa  práci svojich detí s radosťou prizerali.  Trom najúspešnejším triedami malých umelcov boli udelené ocenenia.

          • Školská exkurzia do okolia Sniny

            V dňoch 13.06.-15.06.2022 sme sa so žiakmi druhého stupňa ZŠ vybrali preskúmať okolie Sniny. Útočisko sme našli vo Vihorlat resorte v blízkosti Sninských rybníkov. Vzhľadom na priazeň počasia sme využili vonkajšie športoviská a najmä bazén. Prešli sme si okolie viacerých rybníkov a biokúpaliska. Druhý deň sme absolvovali túru na Morské oko. Niektorí s vypätím všetkých síl napokon dorazili k tretiemu najväčšiemu jazeru na Slovensku. Výhľad na Morské oko plné rýb a prechádzka hustými bukovými lesmi však stála za to. Posledný deň sme navštívili lom v obci Beňatina v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Lom po ukončení ťažby zaplavila podzemná voda, ktorá vytvorila nádherné prírodné divadlo v podobe zelenkavo tyrkysového jazera. Tento prírodný úkaz sem prilákal aj filmárov. Veríme, že sa exkurzia vydarila a žiakom páčila a už teraz sa tešíme na ďalšiu.     

          • Riaditeľské voľno

            Riaditeľ školy ZŠ s MŠ Svinia udeľuje dňa 15.06.2022 (streda) riaditeľské voľno z dôvodu účasti pedagógov na protestnom zhromaždení v Bratislave. 

            Žiaci, ktorí sa stravujú v školskej jedálni sú v daný deň odhlásení.

          • Škola v prírode - Kunerad

            V dňoch 30.05.-03.06.2022 žiaci 1. stupňa absolvovali školu v prírode. Navštívili sme hrad Strečno, Čičmany, Rajecké Teplice, boli sme sa pozrieť aj na Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej, zašili kopec výletov, doniesli veľa zážitkov i disko, kone, MDD, športové hry ... 

            O rok sa tešíme opäť.

                                                                                        učiteľky 1. stupňa

          • Exkurzia - Steelpark


            V rámci medzinárodného dňa detí, sme sa 01.06.2022 so žiakmi druhého stupňa ZŠ vybrali do Košíc, konkrétne do Steelparku, čo je kreatívna fabrika U.S.Steel. Žiaci si mali možnosť prehliadnuť aj vyskúšať rôzne zariadenia a pokusy súvisiace s elektrickou energiou, magnetizmom, optikou či vyskúšať si oblečenie v akom pracujú zamestnanci U.S.Steel. V pokusnej časti exkurzie si vytvorili mini model kolobehu vody v prírode a tiež si vyskúšali ako funguje čistička odpadových vôd vyrobením a praktickým vyskúšaním vlastnej malej čističky. Príjemným zakončením exkurzie bola návšteva historického centra Košíc so sladkou bodkou v podobe koláča či zmrzliny.

          • Exkurzia - Fecupral

            Dňa 27.05.2022 sa žiaci 5.A triedy zúčastnili exkurzie v firme na spracovanie odpadu FECUPRAL. Oboznámili sa s technológiou na spracovanie rôznych druhov odpadov, produkovaných spoločnosťou a taktiež na praktickej ukážke spoznali možnosť ďalšieho využitia odpadov pomocou technológie jedinečnej v strednej Európe. 

          • Výtvarná súťaž - Kamarátka včielka


            Cieľom výtvarnej súťaže bolo podnecovať myslenie žiakov, aby si uvedomovali dôležitosť existencie včiel pre človeka a svet. Dávala priestor rôznorodosti názorov na výtvarnú prezentáciu, učitelia podporovali tímovú prácu žiakov a rozvíjali medzipredmetove vzťahy. Vyhodnotenie súťaže sa konalo 20. 5. 2022, kedy je svetový deň včiel. Hodnotila sa úroveň zvládnutia obsahového poňatia, výtvarného prevedenia, originalita a nápaditosť. Vďaka patrí všetkým zúčastneným žiakom ZŠ a ŠT.