• Deň zeme - 2. stupeň

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň zeme - 2. stupeň.

            Dňa 22. apríla 2022 sme si na našej škole na II. stupni pripomenuli „ Deň Zeme“. Naši žiaci pracovali pod vedením triednych učiteľov na rôznych zaujímavých environmentálnych témach podľa vlastného výberu. Venovali sa im prostredníctvom čítania vedeckých textov, besied, prezentácií. Žiaci tak získali mnoho nových poznatkov a informácií a zároveň sa zabavili pri aktivitách a didaktických hrách. Hlavným výstupom bola tvorba plagátu a výtvarné stvárnenie konkrétnej témy vrátane výstižného sloganu. Pracovalo sa v skupinách, kde žiaci uplatnili nielen svoju kreativitu, ale aj schopnosť kooperácie. V závere sme vyhodnotili súťaž o najvýstižnejší „ eko poster“, kde sa na 1. mieste umiestnila skupina všetkých žiakov z 5.A.  Druhé miesto patrilo dvom skupinám z triedy 6.A a 3.miesto skupine zo 7.A. Prekvapením bolo aj vyhlásenie špeciálnej ceny za mimoriadne aktívny prístup k environmentálnej výchove našim žiačkam Paulíne Lojovej a Eliške Karabinošovej, ktoré školu aj reprezentovali v súťaži Slovenskej agentúry životného prostredia. Okrem získania poznatkov a zábavy žiaci strávili veľmi pekné a poučné dopoludnie. Súťaž o najvýstižnejší „eko“ plagát sa paralelne konal aj v špeciálnych triedach, kde si taktiež žiaci pripomenuli tento významný deň prostredníctvom aktivít zameraných na ochranu životného prostredia.

            Koordinátor ENV : Mgr. Monika Fatľová

          • Deň zeme - 1. stupeň ZŠ

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň zeme - 1. stupeň ZŠ.

            Dňa 22. apríla 2022 sme si v našej škole pripomenuli „Deň Zeme“. Upriamili sme pozornosť žiakov na ochranu životného prostredia a dúfam, že aj vzbudili záujem o skrášlenie okolia školy.

            Začali sme čítaním z knihy „Chráňme našu planétu“ a pokračovali rôznymi tvorivými aktivitami: spievaním piesní, sledovaním motivačných videí, sadením rastliniek a semien, rôznymi matematickými úlohami, pojmovými mapami, kreslením obrázkov a čeleniek. V okolí školy sme zbierali odpadky a z prírodných materiálov sme vytvorili krásnu mandalu. To, že máme šikovné deti, sa ukázalo pri vytváraní plagátu, ktorý sa nám spoločnými silami podarilo vykúzliť.

            V závere sme spoločne zhodnotili jednotlivé aktivity a priebeh celého dňa. Žiaci sa tešili, že sa pričinili o skrášlenie okolia školy.

                                                                                                                          Mgr. Lucia Gliganičová

          • Z rozprávky do rozprávky

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Z rozprávky do rozprávky.

            Tematický deň

            Z rozprávky do rozprávky

             

            Dňa 12.4.2022 sa prvom stupni uskutočnil tematický deň Z rozprávky do rozprávky.

            Dej rozprávok a jej motívy sa prelínali vo všetkých vyučovacích predmetoch.

            Hlavnou úlohou aktivít bolo spestriť vyučovací proces a obohatiť ho o prvky dramatickej výchovy, zážitkové učenie, hry v role ap. Žiaci sa hrovým aktivitám veľmi tešili.

          • Noc s Andersenom

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc s Andersenom.

            Medzinárodný deň detskej knihy sa každoročne slávi 2. apríla, v deň narodenia veľkého rozprávkara dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena. "Noc s Andersenom" vznikla na podporu čítania a pozýva všetkých žiakov na čítanie rozprávok a kúzelných príbehov počas jednej čarovnej noci.

               Po dlhej odmlke aj naša škola zorganizovala takéto náučno-zábavné podujatie spojené s množstvom aktivít, ktoré preverili postreh, pozornosť, vedomosti, motoriku, kreativitu, odvahu, kooperáciu a zmysel pre spolupatričnosť všetkých zúčastnených milovníkov rozprávok.

               Celá púť odštartovala o 15.30 spoločným stretnutím v priestoroch školy. Následne sa žiaci  rozdelili do skupín a po prezentácii o Dánsku a jeho zaujímavostiach mali za úlohu vypracovať cvičenia, v ktorých si overili svoju pozornosť, pamäť a schopnosť kooperovať v skupinách. Najlepšia skupina dostala sladkú odmenu.

               Neskôr si žiaci vypočuli rôzne fakty zo života a diela H.CH.Andersena, ktoré mohli zúročiť v ďalších súťažných disciplínach. Súťažných okruhov bolo niekoľko (zahrať scénku z rozprávky, vyriešiť zašifrované názvy rozprávok, uhádnuť pojmy z literatúry s poprehadzovanými písmenami, vytvoriť návrh obalu knihy od Andersena, poskladať puzzle, zahrať sa na Popolušku a triediť strukoviny, uhádnuť čo najviac slov za 60 sekúnd a postaviť najvyššiu vežu z kociek).

               Večerné hodiny patrili dobrodružstvu. Hľadal sa poklad. Podmienkou nájdenia ukrytej truhlice plnej zlatých dukátov bolo vyriešenie indície, ktorá viedla k tej ďalšej až napokon k celému pokladu. Podarilo sa a všetci boli nadmieru spokojní.

               V závere večera si žiaci spoločne pozreli fantasy film- Percy Jackson a zlodej bleskov. Filmový večer sa tiež vydaril a žiaci si ho vychutnali spolu s voňavým popcornom ako v ozajstnom kine.

               Všetkým veľmi pekne ďakujeme za kreativitu, chuť spoznávať nové veci a odvahu prezentovať svoje názory a postoje. Už dnes sa všetci tešíme na ďalšie spoločné okamihy a nezabudnuteľné stretnutia s knihou počas "Noci s Andersenom".

             

                                                                                           Mgr. Lucia Olejárová, Mgr. Monika Fatľová

          • Rozprávkové čítanie


            V poslednom marcovom týždni sa žiaci prvého stupňa špeciálnych tried zapojili do rôznych aktivít spojených s rozvojom čitateľských zručností a schopností.

            K týmto aktivitám patrilo aj Rozprávkové čítanie.

            Žiaci sa zapojili do rôznych činností, ktoré rozvíjali ich čitateľské schopnosti.

            Triedne učiteľky pracovali nie len na rozvíjaní čítania, využili aj audio nahrávky- počúvanie rozprávok, audio vizuálne spracovanie rozprávok.  K rozprávkam spracovali obrázkové osnovy, tvorili jednoduché osnovy, doplňovali obrázky k príbehom. Obľúbenou formou je aj jednoduchá improvizácia.

          • Distribúcia Ag samotestov

            Oznamujeme Vám, že rodičia, ktorí prejavili záujem o antigénové testy pre svoje dieťa, si môžu osobne prevziať  ďalšie antigénové samotesty dňa 08.03.2022 (utorok) od 13:00 hod. do 16:30 hod. u p. Dlugošovej (kancelária oproti 2.A-4.A).  Upozorňujeme, že rodič sa svojim podpisom zaväzuje, že samotesty budú využité za účelom diagnostiky ochorenia COVID-19 u žiaka. 

            Rodič škole potvrdzuje vykonanie poskytnutého samotestu cez EduPage.org, ktorý vykonáva v týždenných intervaloch v pondelok a vo štvrtok. 

          • Aktualizácia školského semaforu

            Vážení rodičia, od 25.02.2022 je v platnosti aktualizovaný "Školský semafor". Celé znenie si môžete stiahnúť pod textom.

            Hlavnou zmenou je: - ak sa v škole vyskytne žiak pozitívny na ochorenie COVID-19, žiaci, ktorí s ním boli v úzkom kontakte, nejdú do karantény, pokiaľ neprejavujú klinické príznaky ochorenia COVID-19. Títo žiaci musia mať 10 dní prekryté horné dýchacie cesty rúškom, avšak dôrazne odporúčame  respirátor FFP2.

            V prípade pozitívneho výsledku Ag samotestovania, PCR testovania,  žiak zostáva doma v individuálnej izolácii a rodič kontaktuje detského lekára, ktorý mu stanoví ďalší postup; zároveň oznámi škole, že žiak mal pozitívny výsledok testu.

            Individuálna izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19. Individuálna izolácia sa vzťahuje iba na žiakov.

            Naďalej platí, že po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (príloha pod textom).

            Skolsky_semafor_25.02.2022.pdf

            vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_25.02.2022.docx​​​​​​​

        • Jarné prázdniny
          • Jarné prázdniny

            Vážení rodičia, milí žiaci.

            Jarné prázdniny sa uskutočnia v termíne od 21.2.2022 do 27.2.2022. Nástup do školy je 28.2.2022 (pondelok)

            Upozorňujeme vás, že žiak pred nástupom do školy musí predložiť "vyhlásenie o bezpríznakovosti" (príloha pod textom). Vyhlásenie môžete predložiť aj prostredníctvom aplikácie EduPage. Zároveň odporúčame rodičom, aby pred nástupom do školy vykonali domáci Ag samotest svojim deťom.

            Želáme vám príjemný oddych a načerpanie nových síl.

                                                                                                            vedenie školy

            vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_-_4.2.2022.docx

          • Karanténa žiakov 7.A a 8.A triedy

            Vážení rodičia,

            na základe nahlásenia pozitivity žiaka v 7.A na ochorenie COVID-19 sa prerušuje vyučovanie v 7.A a 8.A triede. Od 14.02.2022 prechádzajú tieto triedy do dištančnej formy vyučovnia.

            Doba karantény žiakov, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s pozitívnou osobou na COVID - 19 je 5 kalendárnych dní t.j. od 12.02.2022 do 16.02.2022 (vrátane). Po ukončení karantény tieto osoby musia mať 5 dní prekryté horné dýchacie cesty rúškom alebo respirátorom FFP2.

            Posledný deň kontaktu s pozitívnou osobou bol piatok 11.02.2022.

            Žiaci, ktorí sa stravujú v školskej jedálni sú od dnešného dňa 14.02.2022 odhlásení z odberu stravy po dobu trvania karantény, teda do 16.02.2022 (vrátane). V prípade pretrvávania príznakov ochorenia po tomto termíne, rodičia odhlásujú žiakov z odberu stravy individuálne. 

             

          • Karanténa v materskej škole

            Vážení rodičia.

            Z dôvodu oznámenia pozitívneho prípadu na ochorenie COVID-19 budú triedy materskej školy MŠA, MŠB na Hlavnej ulici (obecný úrad) v karanténe. Doba karantény je od 4.2.2022 (piatok) do 7.2.2022 (pondelok). Nástup detí je 8.2.2022 (utorok). V prípade akýchkoľvek zmien vás budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie.

                                                                                                vedenie školy

          • OZNAM - aktualizácia "Školského semaforu"

            Vážení rodičia, od 25.1.2022 je opäť aktualizovaný "ŠKOLSKÝ SEMAFOR". Upozorňujeme Vás na zmenu v dĺžke trvania karantény žiaka pri úzkom kontakte s pozitívne testovanou osobou na COVID-19.

            Karanténa je pre osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19 počas obdobia 2 dní pred jej testovaním alebo objavením sa prvých klinických príznakov alebo od momentu, kedy ju lekár posúdi ako potrebnú. Karanténa trvá 5 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín pred ukončením karantény nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov. Po ukončení karantény tieto osoby musia mať 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2.

            Karanténa sa nevzťahuje na osoby, ktoré sú očkované alebo prekonali ochorenie COVID-19, pričom neprejavujú klinické príznaky ochorenia COVID-19. Tieto osoby sú povinné mať 7 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2.

            Povinnosť nosiť respirátor sa nevzťahuje na deti do 6 rokov. Žiaci v škole a školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom.

            Ak bol žiak označený len ako úzky kontakt a nespĺňa výnimku z karantény, do karantény ide len tento žiak a nie jeho trieda/spolužiaci.

            Celé znenie "Školského semaforu" je dostupné pod textom.

            Skolsky_semafor_-_aktualizacia_25.1.2022.pdf​​​​​​​