• Deň zeme - 2. stupeň

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň zeme - 2. stupeň.

            Dňa 22. apríla 2022 sme si na našej škole na II. stupni pripomenuli „ Deň Zeme“. Naši žiaci pracovali pod vedením triednych učiteľov na rôznych zaujímavých environmentálnych témach podľa vlastného výberu. Venovali sa im prostredníctvom čítania vedeckých textov, besied, prezentácií. Žiaci tak získali mnoho nových poznatkov a informácií a zároveň sa zabavili pri aktivitách a didaktických hrách. Hlavným výstupom bola tvorba plagátu a výtvarné stvárnenie konkrétnej témy vrátane výstižného sloganu. Pracovalo sa v skupinách, kde žiaci uplatnili nielen svoju kreativitu, ale aj schopnosť kooperácie. V závere sme vyhodnotili súťaž o najvýstižnejší „ eko poster“, kde sa na 1. mieste umiestnila skupina všetkých žiakov z 5.A.  Druhé miesto patrilo dvom skupinám z triedy 6.A a 3.miesto skupine zo 7.A. Prekvapením bolo aj vyhlásenie špeciálnej ceny za mimoriadne aktívny prístup k environmentálnej výchove našim žiačkam Paulíne Lojovej a Eliške Karabinošovej, ktoré školu aj reprezentovali v súťaži Slovenskej agentúry životného prostredia. Okrem získania poznatkov a zábavy žiaci strávili veľmi pekné a poučné dopoludnie. Súťaž o najvýstižnejší „eko“ plagát sa paralelne konal aj v špeciálnych triedach, kde si taktiež žiaci pripomenuli tento významný deň prostredníctvom aktivít zameraných na ochranu životného prostredia.

            Koordinátor ENV : Mgr. Monika Fatľová

          • Deň zeme - 1. stupeň ZŠ

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň zeme - 1. stupeň ZŠ.

            Dňa 22. apríla 2022 sme si v našej škole pripomenuli „Deň Zeme“. Upriamili sme pozornosť žiakov na ochranu životného prostredia a dúfam, že aj vzbudili záujem o skrášlenie okolia školy.

            Začali sme čítaním z knihy „Chráňme našu planétu“ a pokračovali rôznymi tvorivými aktivitami: spievaním piesní, sledovaním motivačných videí, sadením rastliniek a semien, rôznymi matematickými úlohami, pojmovými mapami, kreslením obrázkov a čeleniek. V okolí školy sme zbierali odpadky a z prírodných materiálov sme vytvorili krásnu mandalu. To, že máme šikovné deti, sa ukázalo pri vytváraní plagátu, ktorý sa nám spoločnými silami podarilo vykúzliť.

            V závere sme spoločne zhodnotili jednotlivé aktivity a priebeh celého dňa. Žiaci sa tešili, že sa pričinili o skrášlenie okolia školy.

                                                                                                                          Mgr. Lucia Gliganičová

          • Z rozprávky do rozprávky

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Z rozprávky do rozprávky.

            Tematický deň

            Z rozprávky do rozprávky

             

            Dňa 12.4.2022 sa prvom stupni uskutočnil tematický deň Z rozprávky do rozprávky.

            Dej rozprávok a jej motívy sa prelínali vo všetkých vyučovacích predmetoch.

            Hlavnou úlohou aktivít bolo spestriť vyučovací proces a obohatiť ho o prvky dramatickej výchovy, zážitkové učenie, hry v role ap. Žiaci sa hrovým aktivitám veľmi tešili.

          • Noc s Andersenom

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc s Andersenom.

            Medzinárodný deň detskej knihy sa každoročne slávi 2. apríla, v deň narodenia veľkého rozprávkara dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena. "Noc s Andersenom" vznikla na podporu čítania a pozýva všetkých žiakov na čítanie rozprávok a kúzelných príbehov počas jednej čarovnej noci.

               Po dlhej odmlke aj naša škola zorganizovala takéto náučno-zábavné podujatie spojené s množstvom aktivít, ktoré preverili postreh, pozornosť, vedomosti, motoriku, kreativitu, odvahu, kooperáciu a zmysel pre spolupatričnosť všetkých zúčastnených milovníkov rozprávok.

               Celá púť odštartovala o 15.30 spoločným stretnutím v priestoroch školy. Následne sa žiaci  rozdelili do skupín a po prezentácii o Dánsku a jeho zaujímavostiach mali za úlohu vypracovať cvičenia, v ktorých si overili svoju pozornosť, pamäť a schopnosť kooperovať v skupinách. Najlepšia skupina dostala sladkú odmenu.

               Neskôr si žiaci vypočuli rôzne fakty zo života a diela H.CH.Andersena, ktoré mohli zúročiť v ďalších súťažných disciplínach. Súťažných okruhov bolo niekoľko (zahrať scénku z rozprávky, vyriešiť zašifrované názvy rozprávok, uhádnuť pojmy z literatúry s poprehadzovanými písmenami, vytvoriť návrh obalu knihy od Andersena, poskladať puzzle, zahrať sa na Popolušku a triediť strukoviny, uhádnuť čo najviac slov za 60 sekúnd a postaviť najvyššiu vežu z kociek).

               Večerné hodiny patrili dobrodružstvu. Hľadal sa poklad. Podmienkou nájdenia ukrytej truhlice plnej zlatých dukátov bolo vyriešenie indície, ktorá viedla k tej ďalšej až napokon k celému pokladu. Podarilo sa a všetci boli nadmieru spokojní.

               V závere večera si žiaci spoločne pozreli fantasy film- Percy Jackson a zlodej bleskov. Filmový večer sa tiež vydaril a žiaci si ho vychutnali spolu s voňavým popcornom ako v ozajstnom kine.

               Všetkým veľmi pekne ďakujeme za kreativitu, chuť spoznávať nové veci a odvahu prezentovať svoje názory a postoje. Už dnes sa všetci tešíme na ďalšie spoločné okamihy a nezabudnuteľné stretnutia s knihou počas "Noci s Andersenom".

             

                                                                                           Mgr. Lucia Olejárová, Mgr. Monika Fatľová

          • Rozprávkové čítanie


            V poslednom marcovom týždni sa žiaci prvého stupňa špeciálnych tried zapojili do rôznych aktivít spojených s rozvojom čitateľských zručností a schopností.

            K týmto aktivitám patrilo aj Rozprávkové čítanie.

            Žiaci sa zapojili do rôznych činností, ktoré rozvíjali ich čitateľské schopnosti.

            Triedne učiteľky pracovali nie len na rozvíjaní čítania, využili aj audio nahrávky- počúvanie rozprávok, audio vizuálne spracovanie rozprávok.  K rozprávkam spracovali obrázkové osnovy, tvorili jednoduché osnovy, doplňovali obrázky k príbehom. Obľúbenou formou je aj jednoduchá improvizácia.