• Oznam

            Minister školstva Branislav Gröhling oznámil, že štát sprístupnil zadarmo pre žiakov, rodičov a učiteľov  558 titulov od 14 vydavateľov.

            "Všetky tieto učebnice sú odteraz dostupné žiakom, rodičom aj učiteľom priamo z ich domu. Dohodli sme sa s vydavateľmi na tom, aby v čase tejto mimoriadnej situácie (a aj ďalších v budúcnosti) uvoľnili licencie a sprístupnili učebnice všetkým a uľahčili tak online vzdelávanie," oznámil minister.

            Všetky učebnice nájdete tu: https://edicnyportal.iedu.sk/Briefcase

            Je potrebné zadať tieto údaje:

                                                            meno: ucebnica@iedu.sk

                                                            heslo: ucebnica

          • Zmena termínu zápisu detí do 1. ročníka ZŠ

            Vážení rodičia budúcich prváčikov,

            zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole na školský rok 2020/2021 sa uskutoční v novom termíne, dňa 16. apríla 2020 od 14,00 do 16,00 hodiny,v priestoroch ZŠ.

            K zápisu si prineste rodný list dieťaťa, občiansky preukaz a 15 eur na pracovné zošity do 1.ročníka.

            Zápis sa organizuje bez osobnej prítomnosti detí. Pri zápise budú zabezpečené vhodné a dostatočné priestory a dodržané hygienicko - epidemiologické opatrenia.

            Pre skrátenie času si protokol o zápise môžete vytlačiť a vypísať v pohodlí domova a priniesť ho už pripravený.

            Zapis_do_1._rocnika_ZS_protokol.docx


          • Korčuliarsky kurz


            Tento rok sme opäť znova korčuliarsky mali,

            na ľad sme sa s radosťou  opäť poberali.

            V Sabinove na klzisku tri dni sme strávili,

            nové ,,grífy " na korčuliach sme sa naučili.

            Na prázdniny sme sa takto pripravili,

            aby sme ich čo najlepšie športovo užili.

            Tešíme sa opäť o rok, nevieme sa dočkať,

            budeme si musieť na to ešte rôčik počkať....

          • Lyžiarsky výcvikový kurz - Vyšné Ružbachy 2020

            Do galérie Lyžiarsky výcvikový kurz - Vyšné Ružbachy 2020 boli pridané fotografie.

            V dňoch 10.02.-14.02.2020 sa pre žiakov 7. a 8. roč. ZŠ zorganizoval Lyžiarsky výcvikový kurz. V tomto roku sme zavítali do lyžiarskeho strediska vo Vyšných Ružbachoch s ubytovaním priamo pod svahom v penzióne San André. Aj napriek tomu, že viac ako polovica zo zúčastnených 17 žiakov nikdy predtým nestála na lyžiach, základy zjazdového lyžovania sa naučili všetci. Všetci tak v závere týždňa dokázali zlyžovať stredný svah v spomínanom stredisku. Spestrením bola pre žiakov športová hala, ktorú sme po 2 večery využili na športové vyžitie. Takisto súčasťou programu bol bazén, ktorý sme mali k dispozícii v stredu večer. Uprostred kurzu sme jedno popoludnie venovali prehliadke výroby a histórie výroby alkoholu v obci Hniezdne (Nestville park). Žiaci mali možnosť vidieť priamo ako sa spracúva obilie na výsledný produkt lieh. Spríjemnením tejto návštevy bolo aj posedenie v miestnej čokoládovni. Záverom sa chceme poďakovať žiakom za slušnú reprezentáciu školy a veríme, že lyžiarske zručnosti, ktoré získali, budú ďalej rozvíjať.

             

                                    Mgr. Matúš Baňas, Mgr. František Sekelský, Mgr. Katarína Foľvarská   

          • Vianočná akadémia "PERINBABA"


            Dňa 19.12.2019 v priestoroch školskej jedálne vo Svinej sme mali možnosť zažiť predvianočnú atmosféru vďaka Vianočnej burze, ktorej zisk bol venovaný ľuďom postihnutých tragédiou na Mukačevskej ulici v Prešove. Po "Vianočných nákupoch" výrobkov učiteľov sa v KD Svinia odohrala premiéra detského muzikálu "PERINBABA". Detské dielo bolo napísané podľa filmovej predlohy a účinkovalo v ňom viac, ako 40 detí  ZŠ a MŠ Svinia. Predstavenie bolo pripravované 5 mesiacov a na scéne, kostýmoch, rekvizitách, kulisách, choreografiách, zvuku a osvetlení sa podieľalo takmer 25 ľudí (viď bulletin: bulletin.pdf).   Na základe úspešnosti, požiadaviek a záujmu verejnosti mal muzikál päť krát reprízu. Spoločné dielo malo "vysokú umeleckú úroveň", čo komentovala široká laická i odborná verejnosť.

          • VEČER V ŠKOLE a IMATRIKULÁCIA PRVÁKOV

            Športové aktivity, vedomostné kvízy, hry na pozornosť, šikovnosť....to všetko  si zažili naši žiaci už v 7. ročníku aktivity " VEČER V ŠKOLE". Detská radosť, nedočkavosť, zvedavosť, smiech a zábava nás sprevádzala celým večerom. Každý žiak si odniesol malú pozornosť, ale opäť veľký zážitok z netradičnej školy.

                     Večer pokračoval imatrikuláciou našich prváčikov. Žiaci prvého ročníka si pod vedením pani učiteľky pripravili program, ktorým potešili rodičov. Boli pasovaní titulom "Žiak/ Žiačka našej školy." Prváčikom prajeme veľa pekných zážitkov v našej škole.

          • Metodický deň

            Dňa 20.11.2019 sme na našej škole pripravili metodický seminár pod vedením Mgr. B. Havlíka a Mgr. M. Bednárikovej . Uskutočnil sa formou prednášky Mgr. I. Ištvana , PhD z PU FHPV KP na tému „Kooperatívne vyučovanie – rozvoj kompetencií žiakov prostredníctvom  metód kooperatívneho učenia“. Po tvorivej diskusii a koperatívnych úlohách sme odchádzali obohatení o nové poznatky a motivovaní do  ďalšej pedagogickej praxe.

          • Nová šanca pre odpad

            V týždni po jesenných prázdninách sa žiaci 1. stupňa zúčastnili aktivity s názvom Nová šanca pre odpad. Cieľom bolo okrem rozvíjania jemnej motoriky a tvorivého myslenia aj posilňovanie pocitu zodpovednosti za životné prostredie. Žiaci si najprv zopakovali poznatky o triedení rôznych druhov odpadu podľa farieb odpadových nádob a na túto tému vypracovali pracovný list. Následne za pomoci vyučujúcich vytvárali rozličné výrobky z odpadového materiálu. Predmety, pôvodne určené na vyhodenie, sa pomocou fantázie a šikovných rúk razom premenili na postavy, zvieratká, dopravné prostriedky, ozdoby, či vyučovacie pomôcky. Z hotových výrobkov sa v priestoroch školy spravila výstavka. Tam sa môže každý presvedčiť, koľko zaujímavých vecí dokáže vzniknúť, ak sa dá odpadu nová šanca.

            Mgr. Ivana Senderáková

          • Deň úcty k starším

            Jeseň nám každý rok prináša okrem bohatých farieb krásny spomienkový DEŇ ÚCTY K STARŠIM. Na našej škole sme si ho pripomenuli 28.10.2019 spevom, tancom, básňami a divadlom. Úcta k starším by mala byť samozrejmosťou všade- ďakujeme Vám za Vaše skúsenosti, cenné rady, oporu a vľúdne slovo.

          • Dejepisno – geografická exkurzia Osvienčim – Wieliczka – Krakow

                 V dňoch 28.10.-29.10.2019 sme so žiakmi 8. a 9. roč. ZŠ absolvovali dejepisno -  geografickú exkurziu v Poľsku. V prvý deň exkurzie sme navštívili múzeum najväčšieho koncentračného tábora v Osvienčime. Na tvári miesta sme sa zoznámili s hrôzami, pre ktoré tam zahynulo viac ako milión ľudí. Citlivý výklad sprievodkyne nám dokresľoval to, čo na daných miestach už neostalo.

                 Poobede prvého dňa sme navštívili soľnú baňu Wieliczka na predmestí Krakowa. Mali sme možnosť vidieť nádherné a obrovské podzemné priestory, ktoré vznikli pri ťažbe kamennej soli. Prenocovali sme v príjemnom prostredí študentského domova v centre Krakowa.

              Druhý deň exkurzie nás čakala prehliadka historického centra Krakowa a kráľovského hradu Wawel. Najmä vďaka zaujímavostiam, o ktoré sa s nami podelila vynikajúca sprievodkyňa, mala táto prehliadka rýchly spád a bola veľmi pútavá. Mali sme možnosť navštíviť zvonicu kráľovskej katedrály, boli sme pri drakovi (symbol Krakowa) chrliacom oheň, videli sme orloj v historickej budove univerzity a na záver nemohla chýbať návšteva hlavného námestia (rynek) v centre Krakowa s jeho neodmysliteľnou tržnicou. Všetkým žiakom patrí poďakovanie za slušné správanie a vzornú reprezentáciu školy v zahraničí.

             

                                                                                               Mgr. Matúš Baňas   

          • Bolo raz jabĺčko 10/2019


            Bolo raz jabĺčko krásne,
            malo líčka červené.
            Jeho jasná farba žiari
            a mamka daj ho mne.
            Keď som zaťala doň zúbky,
            pochytil ma veľký strach,
            lebo červík vyšiel z hĺbky
            a stal si na svoj prach.
            Bolo nám to obom trápne,
            že má nahryznutý dom.
            On sa urazene vztýčil
            a vyplazil sa von.

          • Školská výtvarná súťaž "Čarokrásna jeseň"


            Jeseň nám ukázala svoju tvár v podobe posledných teplých lúčov babieho leta v októbri. Tak sme ju aj my privítali spolu so žiakmi.

            Celý október všetci žiaci na výtvarnej výchove tvorili krásne práce na tému „Čarokrásna jeseň“. Tvorili svedomito. Popri práci sa žiaci rozprávali s učiteľmi o jesení – jesennom počasí, o jesenných prácach, o jesenných plodoch.

            Jesenná atmosféra vládla v celej škole. Žiaci aj učitelia vybrali najlepšie práce z tried, ktoré boli zaradené do školskej súťaže. Práce boli vystavené na chodbe školy a tá sa razom  premenila na jednu jesennú nádheru. Ihrala krásnymi, pestrými farbami.

            Súťaž vyhodnotili všetci žiaci aj učitelia, ktorí dali hlas práci, ktorá sa im najviac páčila. Nie len žiaci a učitelia, ale aj návštevníci našej školy museli uznať, že  ich fantázia, tvorivosť a šikovné ruky sú závidenia hodné. Jeseň, pani bohatá, pochválila a odmenila žiakov, ktorí získali najväčší počet hlasov, ale aj poďakovala sa všetkým ostatným za krásne výtvory.

            1. Miesto – I. stupeň Sára Kravcová
            1. Miesto – II. stupeň Ella Neupaverová
            2. Miesto – II. stupeň Sofia Fatľová
            3. Miesto – II. stupeň Patrik Bíly

            Nádherná jesenná výzdoba tešila naše oči ešte niekoľko dní. Posúďte samy.

            ​​​​​​​

                                                                                                 Mgr. Miroslava Mišenková

          • Svetový deň výživy a deň jablka


            16. október - Svetový deň výživy a 21. október - Deň jablka sme si na našej škole pripomenuli i tento rok. Triedni učitelia diskutovali so žiakmi o zdravej výžive, predstavili im potravinovú pyramídu, ktorá pomáha dodržať vhodné zloženie a množstvo potravín v našom jedálnom lístku, vyrábali kreatívne taniere plné vitamínov..... Aktivít bolo dosť. Nakoniec si zdravo zamaškrtili na ovocí a zelenine, ovsených koláčikoch i rôznych jablkových dobrotách. Niektorí si upevnili „zdravé poznatky“ vedomostnými úlohami. Veríme, že zásady zdravej výživy si každý z nás odnesie aj domov.

                                                                                                Mgr. Blanka Sallaiová

          • Exkurzia do Hvezdárne


            Vráť mi tie hviezdy......

                   Áno, piatok 11.10.2019 bol priam hviezdny. Krásu hviezd a ich fungovanie vo vesmíre sme bližšie spoznali prostredníctvom zaujímavej rozprávky. Hravá fyzika nám bližšie priblížila zložité fyzikálne javy, my sme sa však zabávali. Bolo nám super !!!