• Februárová pošta

            Februárový mesiac sme si na našej škole spríjemnili milými odkazmi, pozdravmi a listami, ktoré si žiaci vzájomne napísali a poslali cez školskú " FEBRUÁROVÚ POŠTU". Do pripravenej poštovej schránky žiaci nahádzali odkazy a malé poštárky s radosťou poroznášali po triedach poštu. Niektorí dostali aj viacero listov a tešili sa z toho. Milý a srdečný pozdrav určite vždy poteší a my sa k tejto peknej akcii opäť o rok vrátime.

                                                                                                                               Mgr. Andrea Belcáková

          • Dopravná výchova

            Žiaci 1.stupňa ZŠ  v rámci dopravnej výchovy navštívili dopravné ihrisko DELŇA  v Prešove. Teoreticky sa najprv vžili do úlohy účastníkov dopravy (cyklista, chodec), oboznámili sa s rôznymi dopravnými situáciami, osvojili si dopravné značky.  Následne využili svoje vedomosti a zručnosti  i prakticky. Vyskúšali  si jazdu na bicykli a kolobežkách. Tento pekný deň nám spríjemňovalo aj krásne slnečné počasie a my sme sa šťastne dopravili späť do našej školy.

          • Naši prváci- prvý deň v škole

            Do galérie Naši prváci- prvý deň v škole boli pridané fotografie.

             V sprievode svojich rodičov prekročili prah školy aj najmladší školáci, naši noví prváci. Všetkých prítomných privítal pán riaditeľ Richard Jurčišin s pánom starostom a miestnym farárom. Po uvítaní prebehol krátky rozhovor s pani učiteľkou a HUPSOM, postavičkou, ktorá ich bude sprevádzať celým prvým ročníkom. Po podpísaní sľubu sa všetci rozišli domov. Veríme, že na tento významný krok vo svojom živote budú spomínať čo najlepšie a rýchlo sa adaptujú na školské prostredie, kde na nich čaká veľa nových zážitkov.                                                                                                 triedna učiteľka Mgr. Andrea Belcáková

          • VIANOČNÁ BESIEDKA

               14.12.2017 sme pri stromčeku v kruhu rodičov a starých rodičov oslávili prichádzajúce sviatky Vianoc. Pre našich  najbližších sme si pripravili program plný vinšov, tancov, kolied a scénok. Po vystúpení  nás čakalo  posedenie a pohostenie, ktoré sme pripravili spoločne s rodičmi. Teplý detský punč rozvoniaval celou školou a upevňoval domácu atmosféru blížiacich sa Vianoc.

                                                                                                                                    

                                                                                                              Šťastné a veselé.....

             

            viac foto nájdete v sekcii - fotogaléria

          • Ľahšie to ide ľahšie

            9.6.2018 sa zmiešané družstvo našich žiakov prebojovalo na celoslovenské finále v Bratislave. Jednotlivé kolá spočívali v štafetových súťažiach z využitím Crossfitových prvkov, prispôsobených pre žiačke kategórie. Podarilo sa nám vyhrať 500 eur pre školu na nákup v sieti DM drogéria. Žiaci si odniesli kopec zážitkov, či už športových, alebo so stretnutia zo známymi osobnosťami. O rok dúfame v ešte väčší úspech.

                                                                                                                              p.uč. Sekelský

          • ŠKOLA v MÚZEU

            Trinásty decembrový deň si žiaci prvého stupňa základnej školy vyskúšali netradičné vyučovanie v múzeu, kde si hravou formou priblížili cez kalendárne obyčaje nárečie Šariša. Pripomenuli sme si zvyky, ktoré sa tradovali na Luciu a Ondreja.

               Pri téme "Poklady depozitárov" si žiaci mali možnosť prezrieť veci z minulosti, ktorých použitie si pozreli dokumentom a zároveň sme využili múzeum aj na spoznanie  historických hasičských vozov.

               Vianočné zvyky a tradície sme ukončili nákupom a prehliadkou VIANOČNÝCH TRHOV, kde sme našli výrobky jednotlivých ľudových remesiel.

             

            p. uč. Mgr. Eva Lojová, Mgr. Andrea Belcáková

             

            viac foto nájdete v sekcii - fotogaléria

          • Škôlkari v škole

            Aj tento rok nás v rámci spolupráce Základnej školy s materskou školou Svinia prišli pozrieť naši mladší kamaráti. Počas tejto milej návštevy si mohli škôlkari vyskúšať písať na tabuľu, prezrieť si šlabikár a aspoň na chvíľku sa stať ozajstným školákom. Prváci im prečítali prvé slová a vety, ktoré sa už stihli naučiť. Za odmenu dostali od svojich mladších kamarátov záložky do knihy.

            Usmiate tváričky detí vyjadrovali spokojnosť a radosť, preto veríme, že sa im u nás páčilo.

            Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

             

            p. uč. Lojová, Belcáková

             

            viac fotiek nájdete v sekcii fotolgaléria

          • Večer v škole, Imatrikulácia prvákov

            V piatok 24. 11. 2017 vo večerných hodinách bolo v našej škole akosi rušno a veselo. Už je dobrou tradíciou, že niektorý večer počas školského roka strávime vo svojich triedach. Na všetkých čakali rôzne hry, súťaže, občerstvenie a samozrejme ,,POKLAD“ ,ku ktorému sa dostali žiaci pomocou mapy.

            Žiaci súťažili v skupinách, kde si pomáhali, radili a snažili sa vyhrať, pretože ich čakali krásne ceny.

            Po nájdení pokladu nasledovala slávnostná imatrikulácia našich prváčikov, ktorí si pripravili pre svojich rodičov a spolužiakov program. Vystúpenie sa nieslo v znamení jednotlivých predmetov, a tak sa veselo spievalo, recitovalo, počítalo a tancovalo. Deti boli odmenené darčekom, výborným koláčom a potleskom.

            Nakoniec sme sa zabavili pri spoločnej diskotéke.

            Večer v škole spojený s imatrikuláciou bol veľkým dňom nielen pre samotných žiakov, ale aj učiteľov. Všetci sme si odnášali pocity plné spokojnosti a radosti. Môžeme sa len tešiť, kedy sa zas takto spoločne zabavíme.

            p. uč. Lojová, Belcáková

             

            viac foto nájdete v sekcii fotogaléria

          • Dejepisno – geografická exkurzia Wieliczka – Osvienčim – Krakow

             V dňoch 9. a 10. novembra 2017 sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka ZŠ zúčastnili exkurzie do Poľska. Prvý deň navštívili soľnú baňu Wieliczka na predmestí Krakowa. Spolu s českou sprievodkyňou sme prešli nádhernými podzemnými priestormi (miestami viac ako 100 m pod zemou) vytesanými do kamennej soli. Poobede prvého dňa exkurzie sme navštívili miesto najväčšieho koncentračného tábora v Osvienčime. Vďaka odbornému slovenskému výkladu s množstvom tragických príbehov a hrozných osudov bezbranných ľudí si žiaci mohli uvedomiť hrôzy vojny a najmä katastrofu, ktorú pre svet znamenala zvrátená ideológia fašizmu. Večer žiakov potešilo príjemné ubytovanie v útulnom hoteli na predmestí Krakowa.

             V piatok nasledovala prehliadka historického centra tohto kráľovského poľského mesta. Žiaci si mali možnosť pozrieť exteriér aj interiér veľkolepého hradu Wawel, navštívili katedrálu, kde sa korunovali poľskí králi a tiež kráľovské komnaty. Neskôr sme sa prešli po jednom z najväčších námestí v Európe a mali možnosť vypočuť si pravidelnú zvučku trubača, ktorý trúbi pravidelne na pravé poludnie z kostolnej veže vysokej 80 m na všetky svetové strany na pamiatku trubača, ktorý upozornil mesto v stredoveku na príchod Tatárov a zaplatil za to životom. Na záver chceme poďakovať žiakom za slušné správanie a vzornú reprezentáciu školy aj Slovenska a veríme, že si odniesli mnoho zážitkov a spoznali zaujímavé miesta. 

                                                                                                                                                    Mgr. Matúš Baňas

             

            Viac foto nájdete v sekcii fotogaléria → Dejepisno – geografická exkurzia

        • Fyzikálna exkurzia 2017
          • Fyzikálna exkurzia 2017

            Vo štvrtok 28.9.2017 sa „fyzikári“ vybrali na exkurziu do Solivaru v Prešove. Žiaci 7., 8. a 9. ročníka obdivovali unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo Soľanky: gápeľ, šachtu Leopold, četerne, varňu, sušiareň, ale i zrekonštruovanú budovu skladu soli. Národnou kultúrnou pamiatkou nás sprevádzala skvelá sprievodkyňa, ktorú naši žiaci nešetrili otázkami. Bodkou za pestrým dopoludním bola prechádzka slnečným námestím Prešova. 

             

                                                                                                                       Mgr. Vojteková Lenka

            Fotografie z akcie si môžete pozrieť v sekcii Fotoalbum, alebo kliknite ⇒ tu

          • Farebný týždeň 2017

            V dňoch  25.- 29.9. 2017 sa na našej škole konal „ Farebný týždeň“. Každý deň týždňa mal svoju farbu, do ktorej sme sa obliekli, farbu odchádzajúceho leta a prichádzajúcej jesene.  Farebnou atmosférou sme si spríjemnili celý týždeň a oživili sme ho piatkovou košeľovou viacfarebnou atmosférou. Poďakovanie patrí všetkým žiakom, ktorí sa zapojili, všetkým triednym učiteľkám, ktoré motivovali svoje triedy a všetkým kolegom, ktorí podporili  túto farebnú letno- jesennú akciu.

                                                                                                                                            Belcáková  Andrea

                                                                                                                                                   tr. uč  2.-4.roč

             

                

               

             

          • Deň mlieka na I. stupni - 05-2018

            Do galérie Deň mlieka na I. stupni - 05-2018 boli pridané fotografie.

            Mlieko je jediným zdrojom energie dieťaťa počas prvých mesiacov po narodení. Aj neskôr poskytuje detskému organizmu látky dôležité najmä pre zdravie kostí a zubov. Keďže nie každý zo žiakov pozná hodnotu mlieka, je vhodné práve na Deň mlieka si ju pripomenúť.

            Zážitkové vyučovanie je overená a čoraz obľúbenejšia forma vyučovania, ktorú sme si zvolili práve na Deň mlieka. Žiaci pomocou prežívania nastolenej problematiky, poznatky o mlieku získavajú ľahšie a trvalejšie a aj neskôr vo svojom živote ich efektívnejšie využívajú.

            V úvodnej časti bolo úlohou žiakov hádať hádanky s mliečnou tematikou, sledovať film Cesta mlieka a počúvať o živote kravičiek a spracovaní mlieka. Následne nechýbala ani ochutnávka mlieka „Na zdravie!“, ktorá mala u detí veľký úspech. Komu sa málilo, mohol si pridať aj ochutené mliečko, ktoré mal pribalené k desiate. V ďalšej časti sme hovorili o význame mlieka vo výžive detí, o látkach, ktoré obsahuje mlieko, jeho vplyve na stavbu kostí a zubov. V praktickej časti sme spoznávali mliečne výrobky a pomocou inštalovanej výstavky, určovali ich názvy a hľadali najchutnejšie, či najzdravšie. Zážitok a radosť žiakom priniesla súťaž o najbystrejšieho žiaka, ktorý so zaviazanými očami ochutnával rôzne mliečne výrobky a určoval ich názov, následne víťaza čakalo sladké ocenenie. Na piatej vyučovacej hodine žiaci mali možnosť samostatne pracovať s pracovným listom a určovali postupnosť pri spracovaní mlieka.

            Na záver sme si zopakovali: Čo je mlieko, odkiaľ pochádza? Prečo pijeme mlieko? Čo obsahuje mlieko? Čo sa dá vyrobiť z mlieka? Čo sa nám najviac páčilo a čo sme sa naučili?

            Deň mlieka sa organizačne úspešne vydaril a našim najmladším žiakom sa program veľmi páčil.

                                    

                                                                                                                                    Mgr. Dana Ščerbáková

        • Nábor dobrovoľníkov
          • Nábor dobrovoľníkov

            DARUJ SRDCE

            STAŃ SA DOBROVOĽNÍKOM V ZÁKLADNEJ ŠKOLE S MATERSKOU ŠKOLOU SVINIA, ZÁHRADNÍCKA 83/19 SVINIA

            Dobrovoľníci sú od roku 2014 súčasťou našej práce v Základnej škole s materskou školou Svinia. Pomáhajú nám s prípravou a realizáciou podujatí pre našich žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Našim partnerom je Inštitút edukológie a sociálnej práce, Filozofická fakulta, Prešovská univerzita v Prešove. Na základe monitoringu potrieb  a aktuálnej potreby organizujú zbierky šatstva, hračiek , v súčasnosti sa podieľajú  na zdravotnom projekte. Sú našou pravou rukou, pomáhajú nám s propagáciou, hľadaním sponzorov. Dobrovoľníkom sa môže stať každý, kto má pozitívny prístup k ľuďom, je komunikatívny, rád pracuje v kolektíve, je dochvíľny  a zodpovedný, má slušné vystupovanie.  Dobrovoľník nemusí byť dokonalý, stačí byť ľudský, mať dušu a srdce. Hľadáme piatich dobrovoľníkov! Vyplňte formulár a staňte sa dobrovoľníkom. Po vyplnení formulár odošlite do 31.12.2015 na e-mail: zssvinia@atlas.sk   alebo mariana.dlugosova@gmail.com

            Následne sa s Vami skontaktuje naša koordinátorka dobrovoľníkov Bc. Mariana Dlugošová s bližšími informáciami.

             Formular pre dobrovolnika

             Manuál pre dobrovolnika

             

          • PROJEKT realizovaný na našej škole

                 

             

            Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ.

             

                                                 Na tejto škole sa realizuje

                                                    NÁRODNÝ PROJEKT

                         VZDELÁVANÍM PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV

                      K INKLÚZII MARGINALIZOVANÝCH RÓMSKYCH KOMUNÍT