• Sférické kino

            Ide  o najnovšiu zábavno- vzdelávaciu cestu za poznaním. Sférický projekčný systém vnútri mobilnej kupoly ponúka jedinečný pohľad. Ocitli sme sa v 3D zázračnom priestore priamo pod hviezdnou oblohou. Bol to pre nás veľký zážitok- niečo nové, zaujímavé. Vesmírna ponorka Polaris nám odkryla tajomstvá polárnej noci.

          • Deň vody

            Svetový deň vody je určený na 22. marec už od roku 1993. Témou vody sme sa zaoberali aj my formou rozhovoru, súťaží, čítania zaujímavostí z encyklopédie. Prezentáciou sme si pripomenuli dôležitosť vody pre náš život. Voda nám všetkým zlepšila náladu hlavne pri rôznych vodných disciplínach. V závere aktivít sme sa všetci občerstvili zdravou pramenitou vodou.

            Voda, voda, vodička, pršíš nám ty z nebíčka.......

          • Zatúlaná eduta

            Začalo sa to tak nenápadne......

            Prihlásili sme sa do súťaže ,,Zatúlaná etuda,“ do ktorej sa celkovo zapojilo 26 škôl a škôlok. Do finále, ktoré sa konalo 28. 3. 2019 vybrali 6 finalistov, samozrejme, že medzi nimi sme boli aj MY -  ŠTVRTÁCI. Pripravili sme si scénku s názvom ,,Tak ma mama naučila.“ Všetci boli perfektní, ale naši žiaci jednoznačne zaujali nielen divákov, ale aj porotu. Odniesli sme si vecné ceny a cenný diplom.

            V hlavnej úlohe: D. Marton, J. Plavčan, J. Pekľanský, E. Karabinošová, L. Olejárová,

            K. Lojová

            Scenár: P. uč. Lojová

          • Aj my sme súčasťou prírody, a nie je nám to jedno.

            Viete koľko kilogramov starého papiera zachráni jeden veľký strom?

             Podľa dostupných informácií sme zistili, že jedna tona starého papiera zachráni 17 stromov.

            Preto sme sa na hodine prírodovedy rozhodli urobiť pokus. Chceli sme zistiť, koľko stromov dokážeme zachrániť za určitý čas my, deti. S pani učiteľkou Bortlovou sme si určili dvojtýždňový limit a pustili sa do zberu starého papiera. Spoločnými silami všetkých detí 1.A až 4.A triedy základnej školy sa nám počas dvoch týždňov podarilo nazbierať 510 kg starého papiera. Vďaka nám teda nezahynie takmer 8 a pol  urastených stromov. Na to, že nás je len 39 je to skvelý výkon, nemyslíte?

                                                     Deti 1.A, 2.A ,3.A ,4.A a pani zástupkyňa Mgr. Bortlová

             

             

             

            VIETE ŽE...

            • Jedna tona zberového papiera zachráni sedemnásť stromov? Vytriedením a recykláciou 110 ton starého papiera sa zachráni jeden hektár 80-ročného lesa?
            • Len pre potreby výroby jednorazových plienok zaplatí životom na svete ročne viac ako 1 miliarda hektárov stromov. Z týchto plienok potom vznikne ročne toľko odpadu, že keby sme ich poukladali vedľa seba, tak by sme vytvorili cestu dlhú 7-krát na Mesiac a späť?
            • Recyklácia 1 tony starého papiera ušetrí pri výrobe 500-600kWh elektrickej energie?
            • Spotreba papiera vo svete narastá v obrovskej miere. Od roku 1890 vzrástla z 3,3 mil. ton na 299,8 mil. ton v roku 1998, čím stúpa aj množstvo odpadu? Recyklácia síce zmierňuje deštruktívne dopady tohto trendu (vo svete vzrástla z 30 miliónov ton v roku 1970 na 126,3 miliónov ton v roku 1997), ale ani tá nezabraňuje zvyšovaniu ťažby lesov pre papier.
          • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            Umelecký prednes je prostriedkom na vyjadrenie pocitov, záujmov, názorov  a postojov prostredníctvom literárneho textu a vlastného rečníckeho prejavu.

            V piatok 22. 3. 2019 sa v Prešove uskutočnilo okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. V umeleckom prednese poézie nás reprezentoval Daniel Marton,                  žiak IV. A triedy a musíme priznať, že úspešne.

            Srdečne gratulujeme!!!!!!

          • ŠaĽeNi TiDZEŇ 03/2019

            Zabávajme še a žime, v škoľe sebe radosc urobíme,

            bo humor a srandu radzi máme, vo Šviňi še radzi zabávame......

            Pondzelek bul košuľoví, utorek modrí, streda bula pasikatá, štvartek sme maľi žeľeni a piatek bul čarnobilí. Dzeciska chodziľi do školi poobľikané každí dzeň inakši. I podachtoré učiteľe še pridaľi, za co im barz dzekujem. Tidzeň zbehol jak voda a mi sme še aspoň kuščičko zabaviľi, prevetraľi šifonere a ponachodziľi i davno zapomnuté geroki, kidľe, nohafki i bľuzočki.

             

                                                                                                      p.uč. Mgr. Andrea Belcáková

          • Hviezdoslavov Kubín 2019

            „S pomocou kníh sa mnohí stávajú učenými i mimo školy. Bez kníh ale nebýva učený nikto ani v škole.“
                                                                                                                                                        Ján Amos Komenský

            Kniha je neoddeliteľnou súčasťou života. Z kníh sa človek učí, pri knihe oddychuje, trávi voľný čas, vzdeláva sa. Pri čítaní poézie a prózy prichádza na nové myšlienky, obohacuje si vedomosti, zažíva s hrdinami nové príbehy, cestuje časom a sníva sny. Aj my sme sa 27.02.2019 preniesli do básnického sveta súťažou v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za umelecký zážitok.

          • Korčuliarske začiatky 2019

            V zime možno robiť snežné gule,

            taktiež postaviť sa na korčule.

            Dni pred jarnými prázdninami sme si spríjemnili korčuľovaním v Sabinove. Niektorým žiakom sa darilo až tak, že ich fotoaparát nestihol zachytiť. Boli sme rozdelení do viacerých skupín. Naučili sme sa korčuľovať okolo prekážok, jazdiť v predklone, brzdiť, jazdiť vo dvojiciach. Ak sme náhodou spadli, nás tieto malé neúspechy neodradili a s vytrvalosťou a sebazaprením sme prekonávali zákony zemskej príťažlivosti.

            Kurz sme zdraví všetci spoločne absolvovali a ukončili slávnostným odovzdávaním sladkých čestných uznaní - zlatej Fidorky : -).

             

            Na korčuliarkom kurze bolo fajn.        

            Fatľa bol fantastický učiteľ.

            Neznášal som šatne. (D. Marton)

             

            Na korčuliarkom kurze bolo dobre.                                 Na korčuliarskom kurze bolo super.

            Bol tam dobrý a upravený ľad.                                        Naučila som sa robiť vlnky. Veľmi chválim pani učiteľky.

            Naučila som sa brzdiť bokom.                                          (L. Olejárová)

            Teším sa na ďalší rok. (E. Karabinošová)

          • Karneval 2019


            S prvým polrokom sme sa ako tradične rozlúčili veselo – karnevalom. Tancovalo sa, súťažilo sa a vyhrávalo sa. Ocenili sme jedenásť najkrajších masiek a vyžrebovali sme tombolu. Ďakujeme pizzerii Calábria vo Svinnej, ktorá venovala veľmi chutnú hlavnú cenu v hodnote 20 € :)

          • Recyklácia odpadov a separovanie

            V rámci školského miniprojektu Recyklácia odpadov a separovanie si žiaci 9. ročníka ZŠ dňa 25.1.2019 pripravili a viedli vyučovaciu hodinu pre piatakov. Zaujali pekne pripravenou prezentáciou a didaktickou hrou zameranou na separovanie odpadu. Piatakom sa hodina veľmi páčila. Dozvedeli sa mnoho zaujímavostí a odniesli si cenné medaily statočných separovateľov. V rámci tzv. rovesníckeho vyučovania starší odovzdali svoje skúsenosti mladším a vyskúšali si, ako chutí život na druhej strane katedry.

          • Sánkovačka


            Zima, zima tu je

            Zima, zima tu je, sniežik poletuje.

            Stromy, domy, stromy domy bielym zahaľuje.

            Vezmeme si sane, sadneme si na ne.

            Hore brehom, dolu brehom na nich poletíme. 

             

          • Divadielko


            Rozprávka, ktorá má veľký význam vo vývoji dieťaťa a jeho emocionálnej stránky sa stala základom aktivity zameranej na upevnenie a posilnenie spolupráce ZŠ s MŠ vo Svinej. 

            Dňa 14.12. 2018 sa celá trieda MŠ premenila na rozprávkovú ríšu, v ktorej sa deti mohli stretnúť so zvieratkami z rozprávky „O troch prasiatkach“.

            Žiaci základnej školy si tiež pripravili zaujímavé rozprávkové predstavenie pre svojich mladších kamarátov – „Soľ nad zlato“. Všetci sme sa príjemne bavili a zároveň prispeli k zvýšeniu motivácie žiaka ku vzdelávaniu.  Zažili sme veľmi pekné dopoludnie a už teraz sa tešíme na naše ďalšie stretnutie.

            p.uč. Lojová, Belcáková

          • Vianočná besiedka na I. stupni


            „A my biedny, čo ti dáme, darovať ti nič nemáme. My ti tu zahráme, pieseň zaspievame...“ A nie len piesňami, ale aj básničkami, vinšami, tancom či rozprávkovým muzikálom sme sa spoločne tešili z blížiacich sa Vianoc. Naša vianočná besiedka sa uskutočnila 20. decembra, v ktorej vystúpili žiaci všetkých tried v popoludňajšom vyučovaní. Triedni učitelia so svojimi žiakmi pripravili krásne vystúpenia, ktorými nás sprevádzali žiacki moderátori. Aj fotky z nášho podujatia ukazujú, že sme si spolu užili čarovnú atmosféru Vianoc o čosi skôr.

          • "OD JARI DO ŽIMI"

            21. 12. 2018 večer naša obec spoločne zdieľala vianočnú pohodu v priestoroch kultúrneho domu vo Svinej.

            O program sa postaral Klások (krúžok ľudového tanca a spevu ZŠ s MŠ) a ŽSS Svinianka. Prvýkrát sa ná podarilo pripraviť a zrealizovať celovečerný program plný tradičných detských hier, zvykov, obyčajov, piesní, tancov z regiónu Šariš. Takmer 50 učinkujúcich predstavilo program dejového charakteru pod názvom "OD JARI DO ŽIMI".

          • Mikulášsky koláčik

            Chceme sa poďakovať, výnimočným ľuďom.

            Tým, ktorí počúvajú bez toho, aby súdili . Hovoria bez predsudkov. Pomáhajú bez povinnosti.

            Veľká vďaka, všetkým dobrovoľníkom, študentom 2. ročníka magisterského stupňa, štúdia odboru sociálna práca, ako aj študentom nižších ročníkov, pod vedením Mgr. Michaely Skyba, PhD., ktorá bola iniciátorkou akcie Mikulášsky koláčik. Vďaka ľuďom dobrej vôle, ktorí prispeli svojou ochotou, venovali svoj čas, energiu a pomohli tým, že  zorganizovali zbierku na pomoc pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia zo ZŠ s MŠ v obci Svinia.  Zbierka sa konala dňa 4.12.2018 v priestoroch hlavnej budovy VŠ Prešovskej univerzity v Prešove.

            Vianoce spájajú rodinu a priateľov dokopy. Nech pravý zmysel Vianoc naplní vaše srdcia a domov mnohými požehnaniami. Ďakujeme za podporu a pochopenie.  Ďakujeme za vašu štedrosť.

             

            „Skutočná láska sa nikdy nevyčerpá. Keď sa obrátiš k tej pravej studni, bude tým štedrejšia , čím viac z nej budeš piť.“