• Bolo raz jabĺčko 10/2019


            Bolo raz jabĺčko krásne,
            malo líčka červené.
            Jeho jasná farba žiari
            a mamka daj ho mne.
            Keď som zaťala doň zúbky,
            pochytil ma veľký strach,
            lebo červík vyšiel z hĺbky
            a stal si na svoj prach.
            Bolo nám to obom trápne,
            že má nahryznutý dom.
            On sa urazene vztýčil
            a vyplazil sa von.

          • Školská výtvarná súťaž "Čarokrásna jeseň"


            Jeseň nám ukázala svoju tvár v podobe posledných teplých lúčov babieho leta v októbri. Tak sme ju aj my privítali spolu so žiakmi.

            Celý október všetci žiaci na výtvarnej výchove tvorili krásne práce na tému „Čarokrásna jeseň“. Tvorili svedomito. Popri práci sa žiaci rozprávali s učiteľmi o jesení – jesennom počasí, o jesenných prácach, o jesenných plodoch.

            Jesenná atmosféra vládla v celej škole. Žiaci aj učitelia vybrali najlepšie práce z tried, ktoré boli zaradené do školskej súťaže. Práce boli vystavené na chodbe školy a tá sa razom  premenila na jednu jesennú nádheru. Ihrala krásnymi, pestrými farbami.

            Súťaž vyhodnotili všetci žiaci aj učitelia, ktorí dali hlas práci, ktorá sa im najviac páčila. Nie len žiaci a učitelia, ale aj návštevníci našej školy museli uznať, že  ich fantázia, tvorivosť a šikovné ruky sú závidenia hodné. Jeseň, pani bohatá, pochválila a odmenila žiakov, ktorí získali najväčší počet hlasov, ale aj poďakovala sa všetkým ostatným za krásne výtvory.

            1. Miesto – I. stupeň Sára Kravcová
            1. Miesto – II. stupeň Ella Neupaverová
            2. Miesto – II. stupeň Sofia Fatľová
            3. Miesto – II. stupeň Patrik Bíly

            Nádherná jesenná výzdoba tešila naše oči ešte niekoľko dní. Posúďte samy.

            ​​​​​​​

                                                                                                 Mgr. Miroslava Mišenková

          • Svetový deň výživy a deň jablka


            16. október - Svetový deň výživy a 21. október - Deň jablka sme si na našej škole pripomenuli i tento rok. Triedni učitelia diskutovali so žiakmi o zdravej výžive, predstavili im potravinovú pyramídu, ktorá pomáha dodržať vhodné zloženie a množstvo potravín v našom jedálnom lístku, vyrábali kreatívne taniere plné vitamínov..... Aktivít bolo dosť. Nakoniec si zdravo zamaškrtili na ovocí a zelenine, ovsených koláčikoch i rôznych jablkových dobrotách. Niektorí si upevnili „zdravé poznatky“ vedomostnými úlohami. Veríme, že zásady zdravej výživy si každý z nás odnesie aj domov.

                                                                                                Mgr. Blanka Sallaiová

          • Exkurzia do Hvezdárne


            Vráť mi tie hviezdy......

                   Áno, piatok 11.10.2019 bol priam hviezdny. Krásu hviezd a ich fungovanie vo vesmíre sme bližšie spoznali prostredníctvom zaujímavej rozprávky. Hravá fyzika nám bližšie priblížila zložité fyzikálne javy, my sme sa však zabávali. Bolo nám super !!!

          • Európsky deň jazykov


            Európsky deň jazykov (26.9.) sme na našej škole oslávili pestrou škálou aktivít. Žiaci prvého stupňa ilustrovali rozprávku, hrali živé pexeso a spoznávali nové krajiny. Mladší žiaci druhého stupňa vytvorili vlastný obrázkový slovník a kalendár s riekankami v anglickom jazyku. Starší žiaci pripravili bedekre o Francúzsku, Veľkej Británii, Nemecku, Ukrajine a Rusku, pričom preukázali nielen svoje vedomosti z reálií týchto krajín, ale aj schopnosť prezentovať v anglickom, nemeckom či ruskom jazyku.

          • Šarkaniáda


            Jesenné veterné septembrové dni nás lákali k výrobe šarkanov a následnej šarkaniáde, ktorá sa uskutočnila dňa 4.10.2019, počas ktorej nechýbali rozmanito farebné šarkany vlastnoručne vyrobené žiakmi. Spoločne sme sa zahrali, zabávali a šarkanov púšťali v chladnejšom veternom počasí, ktoré bolo pre našu akciu ideálne. Fotky z našej šarkaniády dokonalo vystihujú atmosféru plnú detského smiechu a šantenia, ktorá medzi nami panovala. 

          • Exkurzia vo firme FECUPRAL


            Dňa 20.9.2019 sa žiaci 5.A našej školy zúčastnili na zaujímavej exkurzii vo firme Fecupral spol.s.r.o. v Prešove. Exkurzia bola zameraná na optické triedenie odpadov priamo na linkách. Žiaci mali možnosť na vlastné oči vidieť cestu odpadu od vstupu do prevádzky, jeho zhodnocovanie, triedenie, spracovanie a úpravu. Počas prehliadky absolvovali aj zábavný kvíz a zaujímavé aktivity na spestrenie. Najaktívnejšou žiačkou sa stala Alexandra Kandrová, ktorá si z prevádzky odniesla aj pekný darček.

             

            Mgr. Fatľová

          • Školské stravovanie - prihláška na stravovanie

            Milí rodičia, 

            od 1.9.2019 má aj ŠJ Svinia nárok na Dotáciu ku stravovacím návykom, teda "obedy zadarmo". Celkom zadarmo to však nieje. 

            Keďže došlo ku zvýšeniu finančných pásem pre ŠJ nariadených Ministerstvom školstva a zároveň zvýšeniu režijných nákladov (čiastočná úhrada nákladov na stravovanie) na základe VZN Obce Svinia č.4/2019 zo dňa 25.6.2019 platby na mesiac SEPTEMBER (21 stravných dní) budú následovné:

            MŠ mladšie deti a stredná skupinka    30,87€

            MŠ predškoláci                                    5,67€

            1.stupeň                                               0€

            2.stupeň                                               1,26€

            Zamestnanci                                         28,77€

            Každý stravník je povinný sa na stravu prihlásiť zápisným lístkom. Nájdete ho tu na stránke školy alebo počas prázdnin si ho môžete vyzdvihnúť aj u mňa. Svojím podpisom - za dieťa podpíše aj matka aj otec! potvrdíte, že budete dodržiavať všetky podmienky stravovania v ŠJ Svinia. Vypísaný lístok mi odovzdajte najneskôr do 26.8.2019. Na stravu budú prihlásené len deti a dospelí, ktorí mi odovzdajú zápisný lístok.

            Na zápisnom lístku nájdete konkrétne podmienky stravovania a organizácie režimu v ŠJ. V prípade akýchkoľvek nejasností alebo otázok ma kontaktujte.

            Vďaka.

            Vedúca ŠJ

            Martonová Ľubica

             

            zápisný lístok môžete stiahnuť tu - Zapisny_listok.doc

          • Cyklotúra

            Dňa 25.6.2019 sa v rámci Ochrany života a zdravia uskutočnila cyklotúra pre žiakov 2.stupňa ZŠ. Trasa viedla cez obec Kojatice, ďalej po poľnej a lesnej ceste smerom na chatu Berecinka na Cemjate. Počasie nám prialo a hlavne cesta späť preverila kondíciu žiakov aj učiteľov :) . Celkovo môžeme hodnotiť túto akciu ako veľmi vydarenú, niektorí žiaci z blízkeho okolia ani netušili o tejto trase, čiže cez prázdniny majú možnosť si ju zopakovať spolu s rodičmi a tak zmysluplne využiť voľné chvíle. Na budúci šk. rok sa tešíme opäť na niečo nové.

          • Beh olympijského dňa 2019

            Dňa 21.6.2019 sa uskutočnil tradične posledný beh v šk. roku na Fakulte športu, pod názvom Beh olympijského dňa. Je to možnosť zasúťažiť si, hlavne pre mladšie kategórie a ukázať svoj talent. Ani tento rok nás naši žiaci nesklamali a podarilo sa nám v silnej konkurencii obsadiť 4 druhé miesta, konkrétne Alici Macejkovej, Sárke Kravcovej, Radovi Kosiarovi a Andrejovi Bugnovi. Trocha športového šťastia chýbalo Eliške Karabinošovej a Jakubovi Kosiarovi, ktorí sa tesne umiestnili na nepopulárnom 4.mieste, ale sú veľkým prísľubom do budúcna. Chceme sa poďakovať všetkým žiakom, ktorí sa zúčastnili tohto behu, za úspešnú reprezentáciu školy. Želáme im krásne prázdniny a ešte veľa športových úspechov.

          • Deň matiek v elokovanom pracovisku Hložská


                Tretí   májový týždeň  rómski  žiaci I. stupňa  pripravili  kultúrny  program  pre  mamičky. Vystúpenie  sa  konalo v budove  ZŠ  pri  osade.

                 Celý program popoludní  uvádzali  žiačky 4.B  triedy. Ako prví  vystupovali  žiaci 0- tých ročníkov. S krátkym divadelným predstavením „O perníkovej chalúpke“  potešili  žiaci 0.B a 4.C triedy. Žiaci 4.B triedy  predniesli báseň „Pekný deň pre mamičku“ a zaspievali pieseň „Mamo Miri“. Na záver nášho kultúrneho programu vystúpili žiaci 3.B triedy. Predniesli báseň „Mamin hlas“ a zaspievali pieseň „Tak sa neboj mama“.

                Na záver mladé moderátorky ako aj všetci  učitelia poďakovali všetkým prítomným za účasť. Každé  dieťa  podarovalo  svojej prítomnej  mamke darček.

          • Deň matiek


            Šťastie je......keď vidíš svoje deti šťastné

            V takejto šťastnej atmosfére sme oslávili DEŇ MATIEK, pri príležitosti ktorého sme so žiakmi pripravili bohatý kultúrny program z básní, piesní, divadelných scénok. Hlavnou témou bolo poďakovanie sa osobe, ktorá je v živote detí najdôležitejšia. ....MAME. Veríme, že sme programom mamičky potešili  a zahriali ich srdiečka.

          • Geografická exkurzia do oblasti Vysokých a Belianskych Tatier


            V dňoch 08.05. - 10.05.2019 sa žiaci 2. stupňa ZŠ zúčastnili geografickej exkurzie do oblasti Vysokých a Belianskych Tatier. Ubytovaní boli v rekreačnom zariadení Crocus v Kežmarských Žľaboch, kde mali k dispozícii bazén, spoločenskú miestnosť, stolný tenis či stolný futbal, najobľúbenejšou zastávkou bol však pre všetkých bufet. V prvý deň exkurzie sme sa vybrali do Bachledovej doliny. Po asi hodinovej prechádzke na vrchol kopca sme si prešli atrakciu Chodník korunami stromov. Niektorí museli prekonať vlastný strach z výšok, ale vynahradil im to nádherný výhľad do okolia, kde mohli vidieť celé Belianske Tatry ako na dlani. Druhý deň nám neprialo počasie a tak ho žiaci strávili v ubytovacom zariadení. Vynahradil nám to však posledný deň, kedy sa nám vyčasilo a tak sme doobedie využili na návštevu Skalnatého plesa. Výlet lanovkou bol pre mnohých zážitkom a výhľady, ktoré sa nám naskytli takisto. Navyše nás Skalnaté pleso privítalo zimnou atmosférou, čo viacerí využili na rýchlu guľovačku. Všetkým vyučujúcim aj žiakom, ktorí sa exkurzie zúčastnili, patrí vďaka za slušné správanie a vzornú reprezentáciu školy.    

             

                                                                                                                          Mgr. Matúš Baňas

          • Vlastivedná exkurzia Drienica


            V dňoch 24.-26.4. 2019 sa žiaci 1.stupňa ZŠ zúčastnili vlastivednej exkurzie. Začali sme prehliadkou kultúrnej pamiatky Solivar. Ubytovaní sme boli v hoteli Javorná na Drienici . Okolie nám ponúkalo množstvo možností využitia pobytu v prírode. Výstup na Lysú preveril zdatnosť všetkých žiakov aj učiteľov. Krásny výhľad na Čergov bol odmenou za vynaloženú námahu. Večerná pyžamová párty bola príjemnou rozlúčkou výletu.

            NA DRIENICI JE NÁM HEJ, NEHRÁME MY TAM HOKEJ,

            CHODÍME NA TÚRY A AJ DO LESA, NA IHRISKU VEĽA HIER MY HRÁME SA .....

          • Do školy sa teším, teším....

                 Dňa 1. apríla 2019 sa na našej škole konal Zápis našich budúcich žiakov. Ako sme zistili, skoro všetci  majú nachystané do školy tašky, peračníky,  nové pastelky....

            V škole sa im veľmi páčilo,  pani učiteľky si pripravili rôzne aktivity, pri ktorých zisťovali úroveň pripravenosti detí do školy.  Po splnení jednotlivých úloh každé dieťa dostalo pamätný list a odmenu v podobe drobných darčekov. V triede sa ozýval štebot našich budúcich prváčikov.

            Dovidenia v septembri!